Windows 10 set efter i sømmene ifht beskyttelse af persondata

Persondatafordningen, Databekyttelsesloven, Den nye persondatalov, GDPR - kært barn...

I går (13/10/17) var der hele to artikler på dr.dk om vores persondatalovgivning. Vi er ikke normalt forkælet med opmærksomhed om vores fagområde. Strator sætter de to nyheder ganske kort i deres faglige kontekst. Her den om Windows 10.

Denne artikel - om Windows 10 - handler om kernen i forordningen, nemlig at den vil regulere virksomheders brug af persondata så forbrugerne er beskyttet. Men især svaret fra Microsoft åbner også den spændende diskussion af konflikten mellem at ville tilbyde brugeren en god, personlig oplevelse og det ikke at måtte indsamle et grundlag at gøre det på. Den anden artikel handler om bøder til det offentlige ved overtrædelse af lovgivningen, læs mere

Artiklen på dr.dk

Dr.dk kan den 13-10-2017 fortælle, at det hollandske datatilsyn konkluderer, at Microsoft indsamler for mange private data, uden brugerne ved, hvad de bliver brugt til, og derved overtræder databeskyttelses-loven. 

Det er Windows diagnostics data, som de hollandske myndigheder har det svært med. Det er de data Microsoft indsamler om brugen af styresystemet - i en bred forstand, fx også om internet surfing - for at kunne diagnosticere fejl og komme på sporet trusler. 

Anklagen er:

  • at brugerne ikke informeres ordentligt om at data indsamles og at det kan danne grundlag for at præsentere personaliserede reklamer
  • at brugerne ikke kan komme til at afgive specifikt samtykke

og dermed helt grundlæggende, at Microsoft ved sin fremfærd fratager brugerne kontrollen over egne data. Netop det, forordningen skal beskytte.

Microsoft er ikke enig og forklarer, at der er en god grund til at indsamle data, hvad de bruger dem til og hvordan de passer på dem. De forklarer også hvordan man kan slå det her fra på sin computer. 

Det er en rigtig spændende case for os, for den viser lidt om hvor langt virksomheder må gå. At indsamle data er en nødvendig forudsætning for at kunne lave personaliserede forslag og intelligente løsninger - og dem vil vi jo gerne have. Derfor er det spændende at se hvordan vi i den kommende tid får udviklet metoder / strategier til at indsamle de her data på en måde som er forsvarlig.

If you liked this post, you are most welcome to share it.